اندیس گلیسیمی

  اندیس (نمایه) گلیسیمی، فهرستی از مواد غذایی و چگونگی تاثیر آنها بر قند خون است. این فهرست در اوایل دهه 1980 توسط محققانی که بر روی سرعت تاثیر انواع مختلف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات – نان ، ذرت ، ماکارونی ، حبوبات ، میوه ها و غیره – بر قند خون،‌ تحقیق می کردند، ارائه شد. این تحقیقات نشان می دهند که همه مواد حاوی کربوهیدرات، به یک اندازه قند خون را افزایش نمی دهند. به طور مثال این تحقیقات نشان می دهند که سیب زمینی قند خون را سریع تر از میوه افزایش داده، یا اینکه حبوبات قند خون را نسبتاً آرام افزایش می دهد. glycemic_index

با این وجود این تحقیقات آنطور که باید سودمند نیستند. زیرا در هر بار محاسبه، فقط یک نوع ماده غذایی بررسی می شود. در صورتی که هیچ فردی اینطور غذا نمی خورد. اکثر افراد در هر وعده مواد غذایی متعددی مصرف می کنند، که برخی از این غذاها کربوهیدرات بیشتر و برخی از آنها پروتئین یا چربی بیشتری دارند. علاوه براین، عوامل دیگری نیز بر سرعت بالا رفتن خون تاثیر می گذارند، از جمله:

  • میزان مصرف داروهای کاهش دهنده قند خون
  • زمان مصرف دارو و زمان مصرف غذا
  • مقدار فیبر موجود در غذا
  • تازه بودن سبزی یا میوه
  • خام یا پخته بودن غذا
  • آرام یا سریع غذا خوردن
  • مقادیر قند خون

با اینکه اکثر پزشکان و افراد دیابتی از اندیس گلیسیمی برای تنظیم برنامه غذایی خود استفاده می کنند، با این وجود انجمن دیابت آمریکا آن را تائید نمی کند.

» منابع: